Folkloristi okresu súťažili o najlepšiu interpretáciu ľudových tradícií

14.11.2011 Vranov nad Topľou

Sačurov 14. novembra (TASR) - Obec Sačurov vo Vranovskom okrese hostila na svojej pôde počas nedeľného (13.11.) popoludnia viacero folklórnych zoskupení, ktoré sa zapojili so svojím repertoárom do okresného kola súťaže s názvom Nositelia tradícií. Folkloristi tu prezentovali ľudové piesne, tance, rôzne obrady, obyčaje a slovné povery našich predkov.
\"Počas programu sme sa tak povediac preniesli do obdobia, keď ešte neexistovali dnešné technické vymoženosti. Ilustrovali sme tu spôsob života našich predkov, bohatý a krásny na rôzne tradície,\" podotkol Erik Marcin z Hornozemplínskeho osvetového strediska vo Vranove nad Topľou, ktoré sa podieľalo na organizácii folklorno-súťažného podujatia v spolupráci s obcou Sačurov. Ako dodal, na súťaži sa predstavili folklórne skupiny Zámutovčan zo Zámutova, Rovina z Dlhého Klčova, Pošančanky z Poše a domáce Nevesty zo Sačurova.
\"Folklórna skupina Pošančanky získala ocenenie za výber a interpretáciu piesní v programovom bloku Vinki, folklórna skupina Rovina dostala cenu za úspešný spevácky prejav v programovom bloku Krisciny a zoskupenie Nevesty zo Sačurova si odnieslo ocenenie za zachovávanie piesňového materiálu viazaného na pracovné úkony v programovom bloku Lupaňe kenderici,\" konkretizoval Marcin. Ako ďalej uviedol, odborná porota ocenila aj folkloristov zo Zámutovčana za výstavbu a interpretáciu programového bloku s názvom Hančoj marš.
\"Zámutovčan sa s týmto programom zároveň predstaví na krajskom kole súťaže Nositelia tradícií, ktoré sa uskutoční 26. novembra tohto roku v meste Medzilaborce,\" uzavrel Marcin.
 

Vyberte región